“Egész életemben egyetlen férfit szerettem: Marcel Cerdant, és egész életemben egyetlen férfira vártam: Théo Sarapóra.”

Edith Piaf, 1962

Kétségkívül 1962 egyik legnagyobb híre Franciaországban Edith Piaf és Théo Sarapo házassága volt. A 20 évvel idősebb világhírű énekesnő igent mondott egy ismeretlen, 27 éves görög fiúnak. A vélemények természetesen megosztóak voltak, de hamarosan lelkesen ünnepelte őket a közönség.

Előzmények

1961. márciusán Piaf befejezte négy hónapos fellépés sorozatát az Olympia Színházban. Az év elkövetkezendő része nem tartogatott túl sok jót számára. Egy brüsszeli turné, ahol közel a teljes kimerültséghez utazott vissza Párizsba, nyáron három műtét és októberben legjobb barátnője és hűséges zeneszerzője, Marguerite Monnot halála.

Mindezalatt Théo az algériai háború gyötrelmeit próbálta kiheverni. Több mint 2 év szolgálat után a családi fodrászszalonba tért vissza, melyet a tervek szerint majd megörökölt volna. Ezekben az időkben Edith Piaf titkára Claude Figus volt, aki belecsöppent Théo életébe. Az ő révén találkozhatott a leendőbeli pár.

A kezdetek

Amikor Théo megérkezett Edith Boulevard Lannes-i lakására, nem keltett túl jó benyomást benne. Egy visszahúzódó, csendes fiú volt. Ez az első találkozó nem volt elég szerelmük kibontakozásához, sőt, az énekesnő kimondottan unalmasnak tartotta őt.
Nem sokkal ezután Piaf kétoldali tüdőgyulladással kórházba került. Théo kitartóan, mindennap meglátogatta, ajándékokat hozott neki és felolvasott könyvekből.

“Ekkor született szerelmünk. Váratlan volt és így csodálatos”.

mesélte kórházi tartózkodásáról

A közös képek kezdték ellepni az újságokat és a hír, hogy Piaf szeretné segíteni legújabb felfedezettjének énekesi pályáját, mert bizony Théónak ez volt az álma. Ha Edith szeretett valakit, annak (Charles Dumont idézve) “zavaróan könnyedén lehozta a csillagokat az égről”. Nem volt kétség, a közönség már jól tudta: Piafra újból rátalált a szerelem.

A besancon-i kórházban Théo társaságában 1962. augusztusán.
Forrás: INA (Francia Nemzeti Audiovizuális Intézet)

A házasság

Az egyre több együtt töltött idő fokozta a fiatal fiú vágyát az énekesnő felé. Olyannyira, hogy egy napon megkérte a kezét. Az “igenre”, azonban egy hónapot kellett várni, mert Piaf – talán ilyen helyzetben először – tanácstalan lett. A húsz év korkülönbség igencsak elgondolkodtatta, mire végre beadta a derekát.

Életemnek azon a pontjához értem, amikor nem volt sok vesztenivalóm, viszont mindent megnyerhettem. Többek között egy fiatal, szép, erős férfi csodás közelségét, aki rendkívül kedves velem. Ha majd elkövetkezik az ideje – ezzel jelenlegi egészségi állapotomban számolnom kell -, gyengéd kézzel fogja lecsukni a szemem.

írta egyik utolsó visszaemlékezésében

Az esküvő hatalmas esemény volt Párizsban, az emberek elözönlötték az ortodox templom épületét, ahol 1962. október 9-én megesküdtek. Még ugyanazon a napon este az Olympiában csináltak telt házat. Egyetlen közös daluk, az “Á quoi ca sert l’amour” kirobbanó sikert aratott.

1962. július 23-án az “École des vedettes” című TV műsorban.
Forrás: INA (Francia Nemzeti Audiovizuális Intézet)

Egy év, egy nap

Házasságuk után 8 hónappal Piaf egészségi állapota megrendült és együtt vonultak vissza Dél-Franciaországba, Grasse-ba. Théo közben Párizsban dolgozott és nap mint nap ingázott a két város között. A nyár végén felkérést kapott a “Judex” című filmbe, amikor huzamosabb ideig a fővárosba kellett tartózkodnia. Első házassági évfordulójukra sem utazhatott vissza Grasse-ba, október 9-én egy virágcsokrot küldött, másnap Piaf meghalt. A házasság egy évig és egy napig tartott.

Théo rengeteg adósságot örökölt Piaftól, így pár év múlva, a lakásból, amiben laktak, ki kellett költöznie. Nehezen tudott érvényesülni önállóan, Piafhoz kötötték őt mindig. vágyai nem teljesülhettek. 1970. augusztus 8-án autóbalestben hunyt el. 34 éves volt.

Úgy láttam esetlen kis alaknak tartanak, egy mellékszereplőnek, akit a főkarakter időről időre magával hurcol. Ez elég rosszul esett.

Théo Sarapo


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük