A mai nap egy nem mindennapi témába vágunk bele: Piaf és az új generáció. Sokaknak talán érthetetlen maga a cím is, főleg magyar vonatkozásban, de időről időre az emberek felfedezik a múlt értékeit. Számomra is érdekes a téma, hisz magam is ezt a generációt erősítem, ám meglepett, hogy vannak még rajtam kívül is, akiket a francia sanzon egyik legkiemelkedőbb alakja érdekel.
A napokban a szerencsének hála megismerhettem egy fiatal magyar rajongót. Innen jött az ötlet, hogy bemutassam rajta keresztül a fiatalok véleményét, látásmódját Edith Piaffal kapcsolatban és, hogy kapjon egy külön cikket a dolog. A következőkben a 16 éves Petrovszki Istvánnal készült interjú olvasható.


Természetesen kezdjünk egy nagyon általános kérdéssel. Mikor és, hogyan jött Edith Piaf?
14 éves koromban találkoztam vele először, az Edith és Marlene című színdarabban, melyben Kútvölgyi Erzsébet alakította Piafot. Elvarázsolt az előadás, a dalok és Edith tragikus élete is egyaránt. Ekkor kezdtem érdeklődni iránta.

Számodra mit jelentenek ezek a dalok?
Számomra az ő dalai a végletekig való kitartást és a küzdelmet jelentik.

Véleményed szerint számít a kor?
Szerintem egyáltalán nem! Kortalannak tartom az ő sanzonjait, hisz ezek a dalok ugyanolyan embereknek íródtak akkoriban, mint ma mi. Olyan általános, örökérvényű témákról énekel ő, mint a szerelem, bánat, öröm, hogy ezek miatt a mai kor embere is találhat magának valami útravalót ezekben a dalokban.

Az, hogy halála után majdnem 60 évvel, egy olyan országban, ahol sosem énekelt, most az új generációba tartozva beszélhetünk róla, elképesztő! Szerinted miért lehet ez?
Mint mondtam, szerintem az ő dalai és munkássága egyaránt örökérvényűek. Úgy gondolom, országtól, kortól és bármitől függetlenül lehet szeretni őt.

Felsorolnál néhány kedvenc dalt, és elmondanád miért ezeket választottad?
Legkedvesebb sanzonjaim tőle A harmonikás, az Uram és a Nem bánok semmit sem. Azért ezt a hármat választottam, mert mindegyiket egy nagyon erőteljes és szép dalnak tartom, melytől lúdbőrzik az ember karja.

A korosztályodba tartozó ismerőseid, hogy fogadják ezt a rajongást?
Korosztályom nagy része nem ismeri őt egyáltalán, nem szokták tudni ki is a francia sanzon királynője. De szerencsére többségében, akiknek ajánlottam őt, azoknak tetszettek a dalai.

Van valami célkitűzésed ezzel a témával kapcsolatban, vagy csak egyszerűen szívesen hallgatod és olvasol róla?
Egyelőre nagyobb célom nincsen, de könyveket, akár más nyelven is szívesen olvasnék róla, illetve bakelitgyűjteményemet szeretném gyarapítani még az ő lemezeivel.

És végül mondanál egy rövidke személyes véleményt róla?
Ő a kedvenc énekesem. Ami leginkább megfogott benne, hogy ez a törékeny asszony kiállt a színpadra egy egyszerű fekete ruhában, majd a hangjával elvarázsolta a közönséget, mindenféle külsőség vagy giccs nélkül képes volt nagyot alkotni. Szerintem az ő titka ebben rejlett. Illetve abban is, hogy a tragikus életéből képes volt előnyt kovácsolni a színpadon, és úgy előadni dalait, hogy szinte belehalt.

Kategóriák: Életrajz

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük