Hangfelvételek ezrei lapulnak országszerte archívumokban, amelyeknek a háromnegyedét nem is ismerjük. Edith Piaffal ez még nyomonkövethetetlenebb, hisz csak Európa szerte közel 10 országban vendégszerepelt, ki tudja milyen felvételek várnak, hogy egyszer felfedezzék őket. Ami a legmegdöbbentőbb, hogy Magyarországon sosem járt, mégis van egy rendkívüli dokumentum az MTVA archívumában, melyet Szepesi György készített róla.

A felvétel felfedezése

Pár évvel ezelőtt a régi magyar újságcikkek között kutatva rábukkantam egy 1956-os rádió műsorújságra. Azonnal megdöbbentem, amikor megláttam Piaf képét benne egy cikkhez csatolva, melynek a címe “Az Emissora Nacionaltól a Chaillot Palotáig” volt, a szerző pedig Szepesi György.

Biztos voltam benne, hogy csak egy rövid riport, amiben talán néhány sort megemlítenek Piafról. Nagyot tévedtem. Ez annál sokkal több volt, egy hangfelvétel a Chaillot Palotából, ahol Piaf fellépett. Maga Szepesi György örökítette meg ezt a pillanatot magnójával, amit 1956. július 1-én le is adott a Kossuth Rádió. Azonnal felvettem a kapcsolatot az archívummal, ahonnan elég szomorú választ kaptam: a felvétel létezéséről fogalmuk sincs, kutatás szükséges. Ez azonban megbízói levél nélkül megoldhatatlan. A projektet nem felejtettem el, de eltettem jó mélyre a fiókba.

Évekkel ezután volt szerencsém megismerni Bardóczy Attila színművészt, akihez Edith Piaf szintén rendkívül közel áll. Egy délután, amikor látogatást tett nálam elmélyedtünk a témában, komoly tervek nélkül, csupán érdekességképpen. Azután hónapok múlva többször szóba került ez a rendkívüli dokumentum. Hála neki egy hatalmas lépéssel előrébb kerültünk az üggyel kapcsolatban.

November 16-án Attila mesélte, hogy van egy ismerőse a rádióban, megpróbálja felvenni vele a kapcsolatot, hogy legalább csak azt tudjuk meg biztosra, van-e értelme reménykedni, létezik-e még ez a felvétel egyáltalán. Másnap este megérkezett a válasz:

A felvétel meg van, vasárnap 13:30-kor leadjuk a Kossuth-on.

Vasárnap, november 22-én, 13:32-től a Kossuth Rádió “Harminc perc alatt a Föld körül” című műsorának keretein belül 64 év után újra felcsendül a hangfelvétel a franciák nemzeti ikonjáról, amit még ők sem hallottak soha. Itt szeretnék külön köszönetet mondani és emlékezni Szepesi Györgyre, aki elkészítette ezt a rendkívüli felvételt és haza hozta nekünk. Úgy gondolom ez méltó megünneplése lesz Piaf közelgő decemberi, 105. évfordulójának.

Kategóriák: Életrajz

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük