Olaszország, Görögország, Algéria, Marokkó, Egyiptom, Svédország, Dánia, Norvégia – csak néhány ország a sok közül, ahol valaha vendégszerepelt. Az akkori politikai ellentétek nagyban befolyásolták és megakadályozták a keleti turnék megvalósítását a nyugati világból, így hatalmas blokád alakult ki Piaf és Magyarország között. Vajon hívták őt ide valaha? Természetesen!

A Vidám Színpad nagy tervei

Az 1954-es évadra nagy terveket szőtt a Vidám Színpad, melyet az Esti Budapest 1954. szeptember 17-i számában közölt a nyilvánossággal. A sorok között volt olvasható valami rendkívüli:

A pontos ok mai napig ismeretlen, hogy miért nem valósult meg az előadás. Bár Yves Montand 3 évvel később az Erkel Színházban aratott hatalmas sikereket. Edith lelmaradt valahol.

Az elmaradt moszkvai turné

A hatvanas évek a konfliktusok enyhülésének időszaka volt, a szép, rendkívül lassú nyitás a nyugat felé. Edith ekkor hatalmas visszatérését ünnepelte az Olympia színpadán. 1961-ben, két évvel halála előtt, a szezon végén megkezdték a tárgyalásokat a Szovjetunióval, ahol kimondottan kedvelt előadónak számított. Egy esetleges turné ötlete is szóba került a Szovjetunió befolyása alatt álló országokban, ugyebár, amibe mi, magyarok is beletartoztunk.
Az eseményre egy külön fellépőruhát is csináltatott volna a Lanvin-Castillo divatháztól. Sajnálatos módon egészségi állapota miatt le kellett mondani az egészet.

Az utolsó remény

Ezt csupán érdekességképpen szúrom be ide, hiszen ennél az esetnél nem volt szó semmilyen meghívásról, tárgyalásról, csupán egy párbeszédről. 1962 szilveszterén Edith Nizzában énekelt. Ezen a fellépésen Károly Kristóf újságíró is részt vett. Az előadás előtt a következő párbeszéd zajlott le:

Valószínűleg ezek csak kedves szavak voltak, komoly szándék nélkül. Edith kevesebb mint 1 év múlva meghalt. Az imént említett újságíró soraival zárnám a cikket:

Sohasem látta Budapestet, s Budapest sem látta őt.

Kristóf Károly, 1965.

Kategóriák: Egyéb

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük